Garam Masala

Garam Masala

Składniki:

  • 34g nasion kminu rzymskiego,
  • 34g nasion kolendry,
  • 8g goździków,
  • 15g  ziaren pieprzu zielonego może być czarny,
  • 4g ziaren  Kardamonu zielonego,
  • 12 liści laurowych,
  • 4g nasion kopru włoskiego,
  • 8g suszonego kopru,
  • 2g nasion anyżu,
  • 10g gałki muszkatołowej mielonej,
  • 8g cynamonu mielonego.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza gałką muszkatołową i cynamonem wrzucamy na patelnie i prażymy ciągle mieszając. Czas prażenie to około 5 min do momentu aż nasiona zaczną „strzelać”.
Uprażone składniki mielimy na pył wraz z gałką muszkatołową i cynamonem w moździerzu lub jeśli Wam wygodniej – młynku do kawy.

0 comments on “Garam MasalaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *