Cytrynowy biszkopcik babci Ziuty

Cytrynowy biszkopcik babci Ziuty

Ciasto to babcia przywołała w pamięci po ponad 70 latach od momentu kiedy je po raz ostatni jadła. Przepis był kombinowany, ale smak ponoć ten sam :).

Składniki:
100g masła (pół kostki)
4 jajka
1 szklanka cukru (coraz częściej stosuję ksylitol – smakuje tak samo, a ma mniej kalorii)
1 szklanka mleka 2%
2 szklanki mąki (może być tortowa)
3 opakowania kisieli o smaku cytrynowym
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 olejek cytrynowy
odrobina cukru pudru.

Przygotowanie:
Masło wraz z cukrem ucieramy na gładką masę i po jej otrzymaniu dodajemy po jednym żółtku nadal ucierając. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy wszystkie kisiele, olejek cytrynowy, mleko i mąkę i dokładnie wymieszać. Po tym pozostaje już tylko ubić białko na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając.
Ciasto przelewamy do nasmarowanej formy i pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 50 min.

0 comments on “Cytrynowy biszkopcik babci ZiutyAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *