Malinowy Serniczek

Serniczek malinowy to dobra propozycja dla osób, które lubią mniej słodkie desery.

Składniki:

Środek galaretkowy:

  • 1 opakowanie galaretki malinowej (ja daję bez cukru),
  • 250g malin (najlepiej zamrożonych),
  • max 400 ml wody (nigdy nie daję takiej ilości wody jak pisze na opakowaniu bo strasznie długo tężeje galaretka).

Masa serowa:

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1 kg twarogu mielonego,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • ok. 3-4 łyżek cukru pudru.

Bita śmietana:

  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Spód:

  • 130-140 gr herbatników,
  • 40 gr wiórków kokosowych,
  • 70 gr masła.

Przygotowanie:

Galaretka:

Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Po przestudzeniu galaretkę przelewamy do miseczki wyłożonej uprzednio folią spożywczą i dodajemy mrożone maliny. Zostawiamy do stężenia.

Spód:

Herbatniki przekładamy do woreczka strunowego (lub innego woreczka) i „wałkujemy” w ten sposób najłatwiej i najszybciej pokruszyć ciasteczka. Następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Do zmieszanych ciasteczek i wiórek dodać roztopione masło i wymieszać.

Tak przygotowany spód przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść i włożyć do lodówki.

Masa serowa:

Przygotowanie jej rozpoczynamy dopiero gdy całkowicie stężeje galaretka. 

Żelatynę zalewamy 1/3 mleczka kokosowego żeby napęczniała. Żelatynę po napęcznieniu wstawiamy na ogień i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Nie dopuszczamy jednak do zagotowania mleczka. Odstawić do wystudzenia.

Twaróg przekładamy do miski i chwilę miksujemy, dodajemy do niego pozostałe mleczko kokosowe nie przerywając miksowania. Dosładzamy masę serową i miksujemy, po połączeniu składników hartujemy żelatynę (dodajemy do przestudzonej żelatyny 2 łyżki masy serowej i mieszamy). Zahartowaną żelatynę dodajemy do miski z masą serową i miksujemy do połączenia składników.

Stężałą galaretkę układamy na schłodzonym spodzie i zalewamy masą serową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Chłodną śmietankę 30% ubijamy na sztywno (można troszkę dosłodzić). Po ubiciu wykładamy na sernik i przyozdabiamy go.

Ja przyozdabiam zazwyczaj malinami jeśli zostaną oraz ciasteczkami czekoladowo kokosowymi lub jakimiś na wzór Raffaello.

0 comments on “Malinowy SerniczekAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *